De Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud, ‘NATUUR 2000’ vzw, is gestart met een nieuw projekt, namelijk het aanbieden van workshops aan jeugdverenigingen. Omdat we nog maar pas begonnen zijn, is onze keuze voorlopig nog beperkt. Voor ons telt immers niet de kwantiteit, maar de kwaliteit. U kan voorlopig kiezen uit 4 thema’s; afval en milieu, milieuvriendelijk op kamp, natuur in de stad, en vleermuizen en natuurbehoud. Misschien een woordje uitleg.

  • De workshop ‘afval’ bestaat uit een infoboekje, een werkboekje, een videofilm en een 4-tal spelen rond afval en milieu. Het geheel is bedoeld voor groepen (maximum 15) jongeren tussen 6 en 25 jaar.
  • Een tweede is ‘milieuvriendelijk op kamp’, dat bestaat uit een infoboekje en een spel. De intentie voor dit thema is de jongeren klaar te ‘stomen’ om milieuvriendelijk op kamp te gaan. We geven hen op een speelse manier informatie over het thema.
  • Het volgende uitgewerkte thema is ‘natuur in de stad’. Het bestaat uit een 2 tot 3 uur durende rally door de stad Antwerpen voor kleine groepen van jongeren tussen 8 en de 14 jaar. De groepen (met begeleiding) krijgen een stafkaart en een opdrachten boekje en moeten zo de tocht tot een goed einde brengen.
  • En vierde thema is ‘vleermuizen en natuurbehoud’. Jullie komen naar het Fort van Oelegem (Ranst, A.) ofwel komen wij naar jullie en na 2 of 3 uur weten jullie alles wat er loos is met de vleermuizen hier te lande en met de bescherming van bedreigde diersoorten in het algemeen. Leeftijd: 8-25 jaar. IngrediĆ«nten: infoboekje, dia-reeks, tentoonstelling, spel voor ca. 20 deelnemers, koffer met documentatie en hulpmiddelen (o.m. bat detector).

Ook staan we steeds open voor andere thema’s, die we graag (eventueel in overleg met jullie) willen uitwerken. Wij hopen op een reactie en staan natuurlijk altijd open voor verdere uitleg.

 

 

Natuur 2000, p/a Fort Oelegem
Goorstraat z/n, 2520 Oelegem
tel: 0475/29 04 87
e-mail: natuur2000@telenet.be