Laatste zaterdagavond van juni
Laatste zaterdagavond van augustus
 

De Vlaamse Jeugdbond voor Natuurstudie en Milieubehoud “Natuur 2000” beheert sedert 1984 het 4,5 ha grote Fortdomein van Oelegem in de Antwerpse Voorkempen. In de loop van die tijd is het Fort uitgegroeid tot een van de belangrijkste winterverblijfplaatsen voor vleermuizen hier te lande. De voorbije winter verbleven er bvb. meer dan 1000 vleermuizen, verdeeld over zeven soorten.

Helaas zijn de meeste vleermuissoorten ernstig bedreigd. Zeker in ons land kende het vleermuizenbestand een sterke teruggang. Verschillende oorzaken, zoals bv. het gebruik van gifstoffen en het verdwijnen van geschikte verblijfplaatsen zijn hiervoor verantwoordelijk. Nochtans zijn deze insekteneters interessante zoogdieren. Het is dan ook tijd dat we onze houding tegenover deze nachtminnende wezens veranderen.

Daarom richt Natuur 2000 elk jaar een aantal open vleermuisavonden in. Zo’n avond bestaat uit twee delen.

Via een diareeks word je eerst wegwijs gemaakt in het nachtelijke leven van de vleermuizen. Het tweede luik bestaat uit een sfeervolle wandeling door de fortgebouwen. De ongeveer twee uur durende avond wordt besloten met een demonstratie met een vleermuizen-detector, een toestel dat de ultrasone geluiden die de vleermuizen in het donker produceren voor ons hoorbaar maakt. Of er veel vleermuizen te zien vallen op deze avonden, hangt vooral af van het weer.

Wie wil deelnemen, wordt op het aangeduide uur verwacht aan de fortingang, in de Goorstraat. Laarzen of waterdichte schoenen, een zaklamp en een warme trui zijn zeker wenselijk. Een interessante brochure over het leven van de vleermuizen is ter plaatse te krijgen.

 

 

 

Natuur 2000, p/a Fort Oelegem
Goorstraat z/n, 2520 Oelegem
tel: 0475/29 04 87
e-mail: info@natuur2000.be